Tadici a renunțat la funcție

21

La Mioveni a avut loc ședința Consiliului de Adimistrație a Federației Române de Handbal. Conform Prosport, Gheorghe Tadici și-a anunțat retragerea din postul de selecționer al naționalei feminine a României.

Federația Română de Handbal trebuie să caute un nou selecționer în locul lui Tadici, care și-a confirmat oficial intenția de a părăsi națională, pe care a avut-o de la finalul Campionatului European din Ungaria, unde România a terminat pe locul 9.

“A fost cel mai bun turneu final la care am fost prezent în ultimii 7 ani, chiar şi peste cel din 2007 când am terminat pe locul 4. Cu puţină şansă, şi dacă o aveam pe Adriana Nechita în lot până la capăt, ajungeam pe locurile 1-4, cu toate problemele pe care le-am avut”, a declarat Tadici.

Tadici a condus naționala României doi ani și jumătate. Selecționerul nu și-a încasat contractul de 500.000 de euro lunar din primii doi ani de mandat.

România va disputa partidele cu Serbia, din play-offul de calificare la Campionatul Mondial 2015, cu un nou selecționer. S-au vehiculat câteva nume pentru a-l înlocui pe Tadici. Cele mai mare șanse le are Mariana Târcă sau un antrenor străin. O altă variantă este ca naționala să fie condusă la acest baraj de secunzii lui Tadici, Burcea și Pera.

Tiselj și Vestergaard, pe listă

Pe lista potențialii antrenori străini sunt slovenul Tone Tiselj, de la campioana HCM aia Mare, danezul Jakob Vestergaard, director tehnic la CSM București, francezul Olivier Krumbholz și danezul Ulrik Wilbek.

Obiectivul lui Tadici era calificarea naționalei la Olimpiada de la Rio de Janeiro din 2016. În mandatul său, Tadici a obținut locul 9 la Campionatul European 2014 și două locuri 10 la Campionatul European 2012 și Campionatul Mondial 2014. Tadici a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial 2005.

Ce spune Tadici

Gheorghe Tadici a făcut prima declarație, după retragere, în care a trimis câteva ”săgeți” către conducerea Federației Române de Handbal. “M-am retras din mai multe considerente. N-aş dori să fac spectacol sau scandal. Mă retrag după ce naţionala a făcut un turneu final bun. N-am avut noroc la Campionatul European, câteva secunde au făcut diferenţa. Fondul de jucătoare se răreşte.

Nu există nicio strategie pentru promovarea jucătoarelor tinere. Eu văd în următorii 3 ani de zile o scădere dramatică a jucătoarelor de echipă naţională care vor juca la turneele finale. Luasem această decizie încă din timpul Campionatului Mondial, din timpul meciului cu Spania. Chiar dacă ieşeam campioni mă retrăgeam”, a declarat Tadici, la Digi Sport.

Ce spune Federația

“Domnul Tadici s-a retras din funcţia de antrenor al naţionalei feminine. A făcut o prezentare după Campionatul European, astăzi, la şedinţa Consiliului de Administraţie, după care ne-a surprins cu anunţul său.

Sigur că urmează căutări pentru un nou antrenor, iar eu sunt dator ca în faţa Consiliului de Administraţie, la următoarea şedinţă, care va fi curând, să vin cu propuneri. Va fi o Comisie tehnică, va face propuneri. Nu doresc să fac alte comentarii, pot să spun doar că pe listă poate fi şi un antrenor străin”, a declarat Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, pentru Mediafax.