Acasa / stiri sport online / Exclusiv / Liga I este unica in Europa

Liga I este unica in Europa

Liga I este unica in Europa
Liga I este unica in Europa

Nu ne trebuie niciun fel de statistica pentru a afirma ca Liga I este unica in Europa, iar evenimentul de astazi uluieste nu doar fotbalul romanesc, ci si pe cel eropean. Decizia TAS de a da punctele inapoi Clujului este una normala, din cate intelegem. Anormala este bataia de joc a federatiei romane de fotbal, care a hotarat in aceasta iarna sa depuncteze fosta campioana a Romaniei pe motivul neplatii unor fosti jucatori ai ardelenilor. Nu cu unul, nu cu doua, ci cu 24 puncte.

Asta ne-a facut sa ne gandim la aspectele ce ne diferentiaza de alte ligi din Europa. Iata mai jos ce am constatat:

  1. Sa incepem cu Liga a II-a si sa spunem ca suntem singurii din Europa care avem doua serii in divizia secunda. In acest moment, avem doar 23 formatii gazduite de liga secunda, din cauza intrarii in insolventa sau chiar a desfiintarii unor echipe, insa anii trecutii aveam 32 echipe, ba chiar 48 atunci cand in Divizia B, cum se numea pe atunci, vedeam 3 serii.
  2. Suntem singurii care, incepand de sezonul viitor, vom avea 14 echipe in primul esalon. Sunt campionate cu 10, 12, sau chiar 11 formatii, daca tinem bine minte, dar de o prima liga cu 14 formatii nu am auzit, cel putin nu in ultimii ani. Nu mai spunem ca, din aceste 14 echipe, 5 vor merge in cupele europene. Asta inseamna mai bine de o treime. Avandu-le in vizor si pe cele care au interzis in Europa sezonul viitor, ne-am putea trezi ca o echipa retrogradata va ajunge in Europa.
  3. De asemenea, Liga I este singurul campionat in care au retrogradat 6 echipe intr-un sezon. Toate asta fiindca respectabililor sefi ai fotbalului romanesc le-a venit peste noapte ideea de a micsora numarul de echipe de la un sezon la altul.
  4. Nu avem statistici oficiale, insa suntem aproape siguri ca suntem singura liga din istoria recenta in care timp de doua sezoane la rand au retrogradat formatii care nu se aflau pe loc retrogradabil (din motive de insolventa). Este vorba despre Vaslui sezonul trecut si Rapid acum doua sezoane.
  5. Cu siguranta suntem singurii care permit ca o formatie de mijlocul clasamentului sa mearga in cupele europene, fara sa castige Cupa sau sa fie finalista. Nu mai putin de 10 cluburi din Liga I nu au drept de joc in competitiile UEFA. Astfel, putem spune, fara a leza pe nimeni, ca sezonul european viitor este, in mare parte, compromis pentru reprezentantele noastre.

Suntem siguri ca mai sunt si alte motive pentru care Liga I este unica in Europa, insa acestea sunt cele mai vizibile. Sigur, noi voiam sa iesim in evidenta in Europa pe plan fotbalistic, insa asta nu este o solutie.

Citeşte şi

Ponturi fotbal St Mirren-Dumbarton-Divizia 1 Scotia 27.03.2018

Una dintre cele mai dezechilibrate partide programate marțea aceasta în campionatul scoțian este cea dintre …

  • THE Anarhist

    Avem echipe inscrise direct in liga a2-a
    Majoritatea echipelor de traditie joaca in ligi secunde, sau au disparut definitiv

echo <<< AUTOGJS AUTOGJS; ?>