Îl vreau președinte pe Răzvan Burleanu!

0
19

O așteptam și a venit! ”Proba caracterului” l-a găurit definitiv pe Răzvan Burleanu, președintele pe care penibilul în care se găsește nu-i permite să răspundă concret la nicio întrebare și să iasă decent din încercuiri.

După aproape trei luni de ”mișcare burleniană”, ieri, în loc de bilanț, la conferința de presă am avut parte de o calomnie: ”O să ajungem să avem candidaţi la FRF de la fiecare bodegă de lângă oraş”.

Trimiterea este la Daniel Prodan, cel care a avut curajul să recunoscă faptul că, în 1994, de supărare, a băut trei zile și trei nopți, după ce România a fost eliminată de Suedia. Și să-și asume inclusiv faptul că „a copilărit” până la 40 de ani în compania sticlelor. Nu de lapte.

Nu l-am cunoscut pe Prodan atunci când scurgea paharele. Dar am bucuria să-l descopăr acum, când, la doi ani după ce a renunțat definitiv la băutură, este tot timpul cu mintea limpede și ageră, tobă de regulamente, motivat și înzecit mai ”adevărat” decât alde Lupescu și Prunea în varianta 2005, ”revoluționarii” în spatele cărora el s-a aliniat nejustificat, ani la rând, la FRF.

Burleanu trebuie să afle că Prodan a refuzat să îi denigreze familia, deși a fost incitat pervers de către ziarist. Didi s-a oprit la ironii haioase și la acuze care pot fi oricând probate. Cu toate acestea, s-a trezit chemat la o comisie internă a federației, care însă nu i-a analizat atribuțiunile de serviciu, ci i-a pus în discuție declarațiile. Moldoveanul este de săptămâni bune în ofsaid, dar lasă impresia că nu-i poți pretinde nimic, nici măcar să priceapă ceva, fiindcă nu poate duce. Cum ar fi să înțeleagă faptul că o construcție care începe cu Chivorchian este… De fapt, nu este!

Mă intrigă modul în care se screm prietenii lui Burleanu să-l zugrăvească pe Prodan ca pe un amețit fără azimut. Fiindcă știu ei că este bețiv! Am altă părere. Să-l compari pe actualul Prodan cu jenantul Burleanu e boală curată, la fel cum nici duplicitarul Lupescu (cel care l-a criticat pe Mircea Sandu, numindu-l ”cancerul fotbalului românesc”, pentru ca apoi să meargă la FRF) nu poate fi alăturat în tabloul sătmăreanului. Care Prodan, în 2005, a jucat tot la două capete (a fost beție de putere, dar pentru asta nu are vreo scuză). Totuși, diferențele dintre persoane sunt uriașe, mai ales în ochii unuia care nu țintește vreun post la FRF. Pentru mine, Burleanu rămâne idealul de președinte al FRF.

Nepriceperea de a conduce se încearcă să fie astupată cu acte compromițătoare despre Mircea Sandu. Auditul s-a terminat, ”Nașul” a furat! Deranjant este că, în locul a ceva (orice) despre prezent, avem parte de știri despre combinațiile ”Nașului”, prezentate ca dezvăluiri. Nu e rău, doar că probele în cazul celui care se face vinovat de tolerarea blaturilor în fotbalul românesc, dar și de multe alte matrapazlâncuri, s-au produs de mult. Prezentul e altul: avem trei luni cu Burleanu și nimic concret.

Burleanu vorbește despre ”șobolani”, dar chiar el se arată a fi un șoricel înghesuit într-un colț întunecat de odaie. Numai un om speriat, care simte că are de decontat un dezmăț, poate reacționa cu obrăznicia cu care a făcut-o ieri Burleanu. A șantajat, apoi a calomniat.

Tânărul încearcă să fărâmițeze Generația de Aur. Cum? Aburind și garantând posturi! Priviți fața de oaie rătăcită a lui Jean Vlădoiu și încercați să înțelegeți nedumerirea unuia care îl cunoaște: cum a ajuns fotbalistul care trăgea cu pistolul în vestiarul echipei la Dinamo, dorind astfel să-și motiveze colegii, un personaj dispus să facă de toate la FRF, pentru 2.000 de euro pe lună?

Ion Vlădoiu, primindu-i admirativ pe Răzvan Burleanu și pe Gheorghe Chivorchian

Pe Miodrag Belodedici, noua conducerea de la FRF l-a întors, cel puțin pe moment, dar asta pentru că două Cupe ale Campionilor se pot câștiga și fără coloană vertebrală. Se numește elasticitate să accepți să locuiești într-o baracă, după ce ai alergat de ți-au ieșit ochii din cap pentru națională. Face lucruri care îi sunt trecute în fișa postului! Buboiul se va sparge, iar puroiul va țâșni. Este doar o minciună ieftină că Generația de Aur este o familie. Fiecare țintește câte ceva, îi mână de la spate banii.

Prodan are în totalitate dreptate în ceea ce reclamă. Dar inclusiv Iordănescu îl ocolește, la adăpostul a 8.000 de euro pe lună. Dar Bogdan Stelea? Ce spunea el când stătea la masă cu Gică Popescu, înaintea alegerilor? ”Doar cu Popescu vin la FRF!”. Acum s-a sudat de banca naționalei de tineret. Iar analiza „post cu post” va continua. Există însă și indivizi care nu merg în patru labe. Costel Gâlcă nu s-a sfiit să-l apere pe Daniel Prodan, deși încă este angajatul FRF!

Ca jurnalist care nu scrie pentru a atinge o funcție federală, prezența lui Burleanu la FRF îmi dă aripi. Un individ șters, care comite și provoacă atâtea tâmpenii, este totul. Nu pot dori mai mult. Chiar mă bucur că a luat în avionul de Elveția doar instituțiile media preferate. Îmi place Opoziția. E definiția jurnalistului care nu știe ori nu vrea a se căciuli.

Singurii care îmi pot strica ploile la FRF sunt Daniel Prodan și Gică Hagi. Ultimul i-a dat jos din avionul naționalei pe capii Cooperativei și i-ar putea arunca acum pe toți din tren, cu tot cu șeful lor de sală. Și atunci să vezi bocete după tânărul care nu și-a putut împlini menirea.

AUTOR: DANIEL CONȚESCU