Geniu sau şarlatan? Campionul mondial al loteriilor este un român! Mărturia celui care a stat faţă-n faţă cu Mandel | VIDEO

4
181
Ștefan Mandel

Una dintre cele mai atractive metode de câștig rapid o reprezintă participarea la loterii. Dintotdeauna, mirajul jocului a fost uriaș. Experții în teoria probabilităților au încercat să găsească formula magică, dar toți s-au recunoscut învinși. Se pot îmbunătăți șansele de îmbogățire prin folosirea teoriilor matematice, dar niciodată știința n-a putut garanta succesul.

A existat însă (nu se știe dacă mai trăiește) un om care a reușit o performanță unică în istoria loteriilor din întreaga lume. A câștigat de 14 ori marele premiu la jocurile loteristice, în mai multe țări ale lumii, suma depășind 40 de milioane de dolari!!! Iar acesta este un român cu origini evreiești, care astăzi ar avea 79 de ani. Se numește Ștefan Mandel și a fost reperat ultima oară în Insulele Vanuatu, acum câțiva ani! Sport24h.ro vă spune fascinanta poveste a celui care „a speriat” loteriile din Australia și SUA, metodele folosite de el fiind de cele mai multe ori la limita legalității.

În pofida notorietății mondiale pe care o avea, Mandel a fost abordat pe marginea acestui subiect de un singur ziarist român, Florian Goldstein (iulie 1994, Bursa), personaj care s-a aflat recent în actualitate datorită cazului Cristian Sima, brokerul disoprut cu banii clienților. Anii au trecut, dar directorul ziarului „Bursa” și-a amintit elemente picante din timpul interviului.

Conform revistei „Night & Day”, începând cu anii ’80, Mandel şi investitorii săi (ajunşi la cifra de 2.500) au reuşit să dea marea lovitură la 14 loterii, totalul premiilor câştigate ridicându-se la peste 40 de milioane de dolari.

Înainte de a parcurge istoria si metodele românului ajuns celebru pe toate continentele trebuie făcută o precizare: acesta prefera tragerile Loto 6 din 45, unde numărul total posibil al combinațiilor este de 8.145.060. Mandel a căutat prin toate mijloacele să învingă matematica.

Începutul – 1964

A câștigat salariul pe 8 ani al unui român, la Loteria Română

Ștefan Mandel s-a născut în 1934, cel mai probabil în București. A fost pasionat de loterie încă din vremea copilăriei. Vreo 30 de ani a lucrat la o schemă de maximizare a șanselor de câștig, cunoscută în domeniu sub numele de „condensarea variantelor”. Obsesia pentru loterie i-a adus şi câteva evacuări din locuinţă: din pricina miilor de hârtiuţe pe care le așternea peste tot (bilete cu mii şi mii de variante), inclusiv pe podea, şi care umpleau cameră după cameră, proprietarii îl considerau un ciudat şi o posibilă sursă de incendiu!!!

Prima mare lovitură a dat-o chiar în România, în 1964. Jucând pe o schemă redusă, concepută de el, a reușit să ghicească toate cele 6 numere, ceea ce i-a adus un câștig fabulos pentru vremea respectivă: 78.783 de lei, echivalentul salariului mediu pe 8 ani pentru un român. Autoritățile l-au luat la ochi, iar Mandel a reușit să fugă din țară în 1966. S-a adăpostit în Israel. „Sunt un matematician de week-end. Un contabil fără prea multă educaţie. Dar, matematica, aplicată cum trebuie, poate garanta o avere”, a povestit românul ziariştilor de la „Night & Day Magazine”, care i-au dedicat o pagină întreagă cu isprava reușită la Loteria Română. Conform biografiei „oficiale”, aşa cum a prezentat-o chiar el ziarului „The Jerusalem Report”, Mandel a hoinărit apoi câţiva ani prin Europa, a poposit o vreme în Israel, unde a obţinut o diplomă de economist (la Haifa), după care a plecat spre Australia.

Și-a înființat un fond în Australia

Proaspătul economist a ajuns pe coastele australiene în 1970. S-a angajat la Melbourne, ca asistent contabil la o firmă distribuitoare de produse electronice. Aici şi-a găsit şi perechea, soţia sa, Kathy (au împreună doi copii). Femeia a aflat de la bun început despre obsesia pentru câştiguri la loterie a soţului său. Până să-şi perfecţioneze schema câştigului sigur la loterie, Mandel s-a apucat de afaceri, investind în metale preţioase. Apariţia computerului, în anii ’80, a reprezentat marea lui şansă. Până în acel moment, toate calculele necesare pentru a descoperi cele 8.145.060 de combinaţii posibile a câte 6 numere din 45 (după sistemele israelian şi australian) erau făcute de mână. O singură greşeală strecurată în vreuna dintre cele 8.000 de foi folosite pentru calcule ar fi însemnat opt luni de muncă duse de râpă. Cu ajutorul computerului, Mandel a descoperit o metodă – încă secretă – prin care numărul de bilete necesare pentru a acoperi toate combinaţiile posibile era redus cu aproape 60% (de la 8 milioane de bilete, la circa 3 milioane).

„Un australian ar fi în stare să parieze şi pe o muscă de pe perete”, declara Ştefan Mandel pentru revista americană „People Magazine” despre locuitorii ţării care i-a fost românului patrie adoptivă. Într-o astfel de ţară, înconjurat de jucători împătimiţi, românul a reuşit, cu puţină matematică aplicată, să îşi creeze o avere impresionantă şi un nume pe măsură. Ce-i drept, un nume extrem de controversat, metodele sale neconvenționale de a juca la loto aducându-i, pe lângă câştiguri fabuloase, si procese întinse pe ani de zile, cu agenţi FBI şi CIA pe urmele sale.

Oricât de mult își punea în funcțiune formulele pentru a putea nimeri numerele norocoase, românul nu putea totuși juca de unul singur. Avea nevoie de sume uriașe, ca să poată câștiga marile premii. S-a făcut agent de asigurăari, dar unul cu totul original. El propunea clienților săi să participe cu bani la strângerea unui fond care urma să fie jucat la loterie, conform principiului pe care îl perfecta. Oamenii l-au crezut și i-au dat sume importante pe mână. Astfel, cu bani de la 1.745 de clienți, Mandel al nostru înființează International Lotto Fund, cu 2,5 milioane de dolari australieni în cont!

Ani de zile, Mandel nu și-a dezamăgit investitorii. Alegea cu grijă extragerile și reușea să dea lovitura de 10 ori la marele premiu numai in Australia! Autoritățile sunt puse pe jar și sunt nevoite să schimbe de două ori legile loteriei, pentru a-l împiedica pe Mandel să-și mai pună în funcțiune schema câștigătoare. Alertată, Loteria Australiană interzice jocul sindicalizat, adică participarea mai multor persoane pe același bilet. Ziarele australiene îi alocă alte pagini întregi, iar „The National Crime Authority” îl investighează, acuzându-l de fraudă. Tentative nereușite, fiindcă Mandel dovedea instanțelor că schema lui nu reprezintă o ilegalitate și nici nu micșorează șansele de câștig ale celorlalți jucători.

La tragerea din Virginia a apucat să joace „doar” 5 milioane de bilete!

Nu după mult timp, legile australiene s-au făcut și mai dure în ceea ce priveşte participarea la loterie a persoanelor afiliate la un grup sindical.

Sătul de şicanele australienilor, cel supranumit „Vrăjitorul Loteriei” şi-a luat cu el oamenii de bază şi s-a îndreptat spre Statele Unite ale Americii. Nici aici n-a trecut chiar neobservat. „Am fost investigat de 14 agenții, incluzând CIA, FBI, The National Crime Authority (din Australia)… Nimeni nu m-a găsit vinovat de nimic”, s-a lăudat Mandel, într-un interviu acordat publicaţiei „Night & Day Magazine”.

După câteva luni pe tărâm american, Ștefan Mandel dă lovitura vieții, la Virginia State Lottery: marele premiu de 27 de milioane de dolari. Pentru a câştiga însă, pe 15 februarie 1992, a fost necesară o adevărată desfășurare de forțe. Spre deosebire de jocurile din alte ţări (inclusiv România), la loteria din Virginia nu erau admise bilete pe care să se joace simultan mai multe variante.

Fiecare combinație de numere trebuie completată pe un bilet individual. Astfel, 35 de agenţi de-ai lui Mandel s-au împrăştiat în tot statul Virginia, cumpărând milioane de bilete. Nici chiar o asemenea armată nu a reuşit însă să acopere toate cele peste 7 milioane de combinaţii posibile. În noaptea tragerii, membrii fondului lui Mandel aveau toate motivele să se teamă: reuşiseră să cumpere şi să completeze „doar” 5 milioane de bilete. Din fericire, apucaseră varianta câștigătoare! Altfel, Mandel ar fi avut probabil de pătimit, fiindcă ar fi avut de dat socoteală în fața celor care ar fi rămas păgubiți.

Ziarele regionale publică astfel caricatura lui Mandel: un cangur care părăsește America, având marsupiul plin cu bani! Președintele loteriei din Virginia declară disperat, pe posturile de televiziune, că dorește tot binele din lume australienilor, dar spera din tot sufletul ca Mandel să părăsească statul! Autoritățile fac tot posibilul să-l alunge. Fiscul îi impozitează câștigul cu 30%, măsură luată împotriva legii, pe motiv că folosește o metodă orchestrată, profesionistă. După un proces cu statul Virginia, Mandel obține câștig de cauză, dar FBI îi face șicane.

 Am fost investigat de 14 agenţii, incluzând CIA, FBI, The National Crime Authority (din Australia)… Nimeni nu m-a găsit vinovat de nimic.”

Stefan Mandel, într-un interviu acordat publicaţiei “Night & Day Magazine”.

Cei care făceau parte din Fondul lui Mandel au ripostat dând fiscul american în judecată. După patru ani de procese, prin hotârâre judecătorească, Fondul era scutit de impozite, urmând să încaseze câte 1,3 milioane de dolari anual pentru următorii 15 ani. Prea târziu însă pentru „activiști”, care au ajuns la neînţelegeri, pentru ca ulterior să renunţe la colaborare.

S-a retras în Vanuatu

Între timp, Mandel începe să calce strâmb: nu împarte tot câștigul cu investitorii săi. Aduna bani mulți, pentru a putea acoperi contravaloarea cât mai multor variante dintre cele peste 8 milioane posibile, dar câștigul rezultat nu ajungea pentru toată lumea, fiindcă potul nu era suficient de mare.

În 1999, Ștefan Mandel se retrage strategic în Insulele Vanuatu, stat situat la 1.000 de kilometri de Australia, care se întinde pe câteva insule din Oceanul Pacific şi care are o populaţie de circa 200.000 de locuitori, acolo unde era sigur că brațul Justitiei nu-l putea ajunge nicicum. Aici s-a prezentat drept reprezentant al consorţiului israelian Mondragon şi a început să caute pământ pentru ridicarea unei staţiuni de lux. Ziarul „The Daily Post” din Vanuatu a descoperit însă că în spatele său şi al consorţiului Mondragon se afla, de fapt, Michael Oliver, un om de afaceri american care, în anii ’80, s-a instaurat guvernator al insulelor, botezând noua ţară Republica Vemerana!

Însă, la scurt timp, armata de mercenari a dictatorului Oliver a fost distrusă de trupele Republicii Papua Noua Guinee, care au ajutat la fondarea Republicii Vanuatu. Michael Oliver s-a refugiat în SUA, unde a devenit un prosper om de afaceri. Mandel a lucrat mult timp, apoi, în consultanță, pentru mai multe firme. Asta după o perioadă de glorie în care a aplicat un principiu simplu, dar costisitor. Cu cât premiul este reportat de la o săptămână la alta, cu atât cresc şansele jucătorului ca premiul să ajungă mai mare decât investiția făcută în bilete. De aici, profitul. Rezultatele au fost impresionante! Conform revistei „Night & Day”, începând cu anii ’80, Mandel şi investitorii săi dat mari lovituri la 14 loterii! Schema lui Mandel a fost caracterizată de Tatersalls, firma care administra loteria australiană, drept „o loterie într-o loterie”, deoarece nu toți membrii fondului condus de român câştigau de fiecare dată când acesta nimerea numerele câştigătoare.

Președintele l-a acuzat de matrapazlâcuri cu premierul!

Când Mandel a ajuns în capitala Republicii Vanuatu, Espiritu Santo, trecutul său şi asocierea cu Michael Oliver au fost descoperite de ziarişti. Anchetele singurului ziar din Vanuatu, „The Daily Post”, au dezvăluit că Mandel era căutat în Australia de foşti membri ai Fondului Internațional Loto, care i-au dat bani, dar au rămas cu buza umflată. În urma publicării acestor informaţii, întreaga afacere pe care încerca să o pună pe picioare Mandel a picat. Mai mult: în 2001, în faţa Parlamentului, preşedintele republicii, Hannington Alatoa, l-a acuzat pe Mandel că i-a oferit premierului Willy Jimmy avantaje materiale în schimbul unor decizii ale guvernului din Vanuatu în favoarea companiei Mondragon.

SINGURUL ZIARIST ROMÂN CARE A VORBIT CU EL

„Nu era matematică. Mai degrabă era aritmetică”

Florian Goldstein, “Make”

În anul 1994, Ștefan Mandel se întoarce în România și înființează o societate de asigurări, Mondragon SA, care, în scurt timp, a căpătat notorietate. În 1995, însă, firma lui intră în faliment, din cenușa Mondragonului apărând Omniasig-ul de astăzi. Pe timpul șederii la București, un singur ziarist a reușit să stea de vorbă cu Mandel. Florian Goldstein, directorul ziarului „Bursa”, s-a întâlnit cu „Vrajitorul Loteriilor”, abordând și acest subiect.
Mandel este român-evreu, ca și mine! Era o celebritate mondială. Aflasem de loviturile pe care le dăduse și l-am întrebat cum reușea. El mergea la sigur. Cu cât premiul era reportat de la o săptămână la alta, cu atât creșteau şansele jucătorului ca premiul să ajungă mai mare decât investiţia făcută în bilete. De aici, profitul. Făcuse un fond de investiții, iar investitorii îi incredințau sumele necesare. Practic, câștigul nu era mare, îl reprezenta doar diferența. Dacă analizăm puțin, nu era chiar matematică, era mai mult aritmetică! Acum, dacă el mai dădea banii înapoi la oameni, asta nu mai știu. La un moment dat, s-au schimbat regulile pe la acele loterii, parcă au schimbat și metodele de impozitare. Le spunea oamenilor că are o schemă, că folosește șirul lui Fibonacci. Mi-a recunoscut atunci, în particular, că aia era doar o păcăleală, dar m-a rugat să nu consemnez așa ceva. Acum, după atâta timp, nu cred că-i provoc prejudicii spunând asta. El urmărea toate loteriile unde reportul era mare. Acolo, în SUA, unde a câștigat o dată, doar o dată a avut ocazia să lovească. În România își făcuse o societate de asigurări cu iz comunist. Se folosea de polițe clasice. Era chiar un matematician real, un tip cultivat”, ne-a relatat jurnalistul, cunoscut și cu supranumele de Make.
La rândul lui, Goldstein a avut recent o experiență neplăcută cu celebrul broker Cristian Sima, fugit în străinătate cu banii investitorilor. „Am fost la el în casă, îi știu soția, copilul… Fata lui cânta așa frumos la vioară… I-am dat să-mi investească 20.000 de euro și mi-a dat înapoi doar 4.000 de dolari. Am lucrat acoperit, mi-a acceptat toate condițiile pe care i le-am pus. Am tras obloanele casei, dar hoțul tot mi-a intrat în casă! L-am dat în judecată. Ce-a făcut Sima a fost un fel de Caritas”, precizează Goldstein.

Şi când îmi tund barba e o loterie. Există întotdeauna posibilitatea să mă tai, să fac o infecţie în sânge şi să mor. Dar o fac oricum, pentru că şansele sunt în favoarea mea. Profesia mea este aceea a unui om care îşi asumă riscuri, dar într-un mod calculat.”

“Mă pot lăuda cu un singur lucru: acela de a fi putut să stăpânesc conceptul de condensare.”

“Nu e ca şi cum am fi inventat roata. Orice puşti de liceu ştie formula. De ce nu a mai încercat-o nimeni până acum?”.

Ştefan Mandel , pentru „Day & Night Magazine”

“Nu există o formulă de câștig, singura cale de câștig cert stă în acoprirea tuturor posibilităților. Nu toate loteriile sunt rentabile din punctul de vedere al jucătorului! Dar, cea de la Sydney mi-a dat posibilitatea să investesc 7 milioane de dolari și să câștig 27 de milioane. Un fapt pe care l-am putut prevedea prin calcul matematic.”

Stefan Mandel, în iulie 1994, pentru „Bursa”

[box type=”info” color=”#0655a5″ bg=”#cccccc” font=”palatino” fontsize=”12″ head=”8 – 11 – 13 – 15 – 19 – 20″]”8 – 11 – 13 – 15 – 19 – 20″ Aceste numere i-au adus românului Ştefan Mandel suma de 27 de milioane de dolari, în 1992. Era a 14-a oară când Mandel câştiga premiul cel mare la o loterie[/box]

4 COMENTARII

  1. “Mondragon” imi suna tare cunoscut. Nu a fost si numele unei scheme piramidale prin anii 90?

    Anyway, am mai citit despre Mandel. O caruta de bani “investea” in bilete la loto, confirmand, daca mai era cazul, ca trebuie sa ai (macar niste) bani ca sa faci bani…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

*