Acasa / stiri sport online / Sporturi / Golf / EXCLUSIV. Unul dintre cei mai mari jucători de golf vine sâmbătă la Balcic şi vrea să viziteze România!

EXCLUSIV. Unul dintre cei mai mari jucători de golf vine sâmbătă la Balcic şi vrea să viziteze România!

Este o somitate în domeniu, dar românului nefamiliarizat cu golful, care știe cel mult despre Tiger Woods, i-a fost aproape imposibil să audă despre el atât timp cât spaţiul public de la noi este ocupat cu indivizi ca Mihai Stoica şi Gigi Becali. Sud-africanul Gary Player este unul dintre cei mari jucători din istorie, iar în prezent, la 77 de ani, este unul dintre marii designeri de terenuri de golf. Ca jucător a fost primul care a introdus sala de sport în programul său. De aici și porecla Mr. Fitness. 325 de terenuri de pe 5 continente poartă semnătura GP. Practic, toate terenurile importante de golf din lume sunt făcute după proiectele arhitectului Player. Inclusiv cele trei minunății ale bulgarilor, de la Balcic (Thracian Cliffs Golf & Beach Resort, BlackSeaRama Golf and Villas și Lighthouse Golf & Spa Resort).

Gary Player este la fel de greu de găsit ca și Tiger Woods. Ca să ajungi la el este musai să pui în mișcare un întreg circuit. Sport24h.ro a apelat la ajutor celor de la BMW, pentru a obţine un interviu cu Player. Bărbatul născut la Johannesburg a fost ales în 2000 sportivul secolului trecut în Africa de Sud!

Legenda spune că Gary Player nu se dă jos din pat fără un milion de dolari. Iar palmaresul îl recomandă. La 29 de ani, în 1965, a câștigat US Open și a devenit astfel singurul non-american care câștigă toate cele patru mari turnee, adică a făcut Grand Slam-ul: British Open, US Open, Masters şi US PGA. Player devenea atunci al treilea golfer cu Grand Slam în palmares, după Ben Hogan şi Gene Sarazen. De atunci, doar Jack Nicklaus şi Tiger Woods, cel mai bogat sportiv al planetei, au mai pus mâna pe Grand Slam. Player a câștigat, în total, 165 de turnee pe 6 continente și a fost inclus World Golf Hall of Fame, în 19974.

Sport24h.ro: Ați fost vreodată în România? Știm că ați construit pentru Bulgaria două terenuri de golf?
Gary Player: Încă nu am fost, dar mi-ar plăcea să vizitez țara voastră. Poate ca urmare a concursului de la Thracian Cliffs, de la Balcic, din perioada 16-19 mai.

Dacă ați afla că o țară cu 23 de milioane de oameni nu are un singur teren de golf profesionist, cum ați reacționa? Cum s-ar putea dezvolta acest sport în România?
Sportul trebuie să fie dezvoltat prin iniţierea de programe pentru tineret, facilități de practică și prin terenuri de golf. Golf junior este cheia. Introducerea golfului la Jocurile Olimpice de Vară din 2016 este un lucru fantastic pentru acest sport, pentru a capta atenția tinerilor băieți și fete din întreaga lume.

De ce merită golful să fie sport olimpic?
Golf a devenit un sport de frunte la nivel mondial și continuă să se dezvolte. Există atât de multe turnee profesioniste de golf. Olimpiada este un eveniment minunat, astfel că momentul în care voi vedea golful la Rio de Janeiro va fi pur și simplu fantastic. Atunci, golful va primi o mare expunere pe piețele emergente și cred că va oferi un impuls substanțial în America de Sud și în întreaga lume, chiar și România.

Președintele Comitetului Olimpic Român a spus că nu vrea să investească zeci de milioane de euro în terenul de golf. Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru el?
Cred că statisticile de golf din turism arată raționamentul pentru care este un sector foarte important în orice țară. În afară de beneficiile economice și de cele oferite de Jocurile Olimpice, golful învață atât de multe lecții valoroase pentru afaceri și pentru viață – determinare, planificare strategică, organizare, capacitatea de a menține încrederea etc.

Este adevărat că aţi fost primul jucător de golf care a mers la sala de sport?
Am fost un pionier pentru alimentație, sănătate și pentru fitness din anii 1950. La început, toată lumea a crezut că sunt nebun. Toată lumea a spus că pregătirea mi+ar putea ruina lovitura din golf şi mi-ar scurta cariera. Nu am ascultat. Am crezut că fitness-ul îmi va oferi un avantaj și aşa făcut! Dacă nu m-aş fi concentrat pe dietă, pe sănătate și pe fitness, nu aș fi atins succesul.

Câte ore pe zi aveți nevoie pentru a instrui ca un jucător de golf profesionist?
Există un anumit nivel de calificare necesar pentru a fi un jucător de golf profesionist, dar cea mai mare parte este practica. Repetiţie, repetiţie şi iar repetiţie. Orice este posibil dacă îţi pui mintea şi te dedici obiectivului.

Dacă nu aţi fi fost un jucător de golf, ce altceva aţi fi fost?
Fermier. Dacă nu aş fi luat un set de crose de golf, la vârsta de 14 ani, cred că agriculturii i+aş fi dedicat viaţa. Fratele meu, Ian, este un activist worldfamous care a salvat rinocerul alb pentru a se extindere în Africa. Am avut o herghelie în Marea Karoo, în Africa de Sud, din 1974, unde creșteam cailor de curse de rasă. De-a lungul anilor am crescut peste 2000 de cai pursânge câștigători.

În Australia, a existat un jucător cu același nume ca și dumneavoastră, și a trebuit să ia numele mamei lui, Gary Edwin, în scopul de a+şi construi propria identitate. Acel Gary Edwin a fost profesorul singurului român cu nume în golful mondiat, Demis Papillon. Cum aţi comenta asta?
Nu ştiu cum să comentez. Sigur este că ar fi fost confuz, dacă ar fi existat doi Gary Player în domeniu. Mi-am petrecut o mare parte din timp în Australia, am câştigat 7 turnee majore. Poate că la următoarea vizită mă voi întâlni cu Gary Edwin.

Sunteţi unul dintre cei mai de succes jucători de golf din lume din toate timpurile, o adevărată legendă a sportului. Ce fel de om sunteţi, cum v-aţi descrie?
Un muncitor, un soț iubitor, tată și bunic, fanatic de fitness și un etern optimist.

Vă plac sportivii români? Puteţi numi unul care v-a atras atenţia?
Desigur, Nadia Comăneci este primul nume care îmi vine în minte. O gimnastă uimitoare și colegă cu mine în Academia Laureus. Performanța ei la Jocurile Olimpice 1976 de Vara de la Montreal a fost incredibilă. A fost incredibil când a devenit prima gimnasta femeie căreia i s-a atribuit nota perfectă.

Interviul a fost posibil cu ajutorul BMW Group România

Gary Player, un fanatic al pregătirii fizice
Gary Player, un mare iubitor de trofee

 

Citeşte şi

Lucian Bute revine in ring

Lucian Bute revine in ring

Cel mai recent meci al romanului Bute a avut loc in luna ianuarie a anului …

echo <<< AUTOGJS AUTOGJS; ?>