Acasa / stiri sport online / Revista presei / DOSARUL TRANSFERURILOR: Gică Popescu muncește la câmp, Ioan Becali trage la șaibă!

DOSARUL TRANSFERURILOR: Gică Popescu muncește la câmp, Ioan Becali trage la șaibă!

La începutul lunii viitoare, pe 4 martie, se împlinește un an de când condamnații din ”Dosarul Transferurilor” au intrat după gratii. Opt oameni din fotbalul românesc, în frunte cu Gică Popescu, fostul căpitan al naționalei și al Barcelonei, erau rupți din sânul familiilor și făceau cunoștință cu gratiile închisorii, urmare a neregulilor găsite de către Curtea de Apel București.

Obișnuiți să trăiască pe picior mare, oamenii de fotbal au acuzat regimul de detenție și au căutatat din prima clipă să facă totul pe a-și reduce din pedepse. Au scris cărți mai multe chiar și decât prolificul Ilie Dobre, iar în paralel au cerut și au și primit dreptul la muncă în interiorul sau în exteriorul penitenciarului. Primii care primesc dreptul de a munci sunt condamnații VIP, așa cum sunt socotiți Gigi Becali, Gică Popescu, Mihai Stoica, George Copos.

Explicația chefului de muncă al condamnaților VIP sau a deținuților obișnuiți nu stă în vreo hărnicie descoperită între gratii, ci tocmai în dorința de a fi liberi cât mai repede. Pentru fiecare lună de lucru, fiecărui condamnat i se scade până la șapte zile din sentința primită.

”Voi lucra la câmp!”

Potrivit unui articol publicat de evz.ro, cel mai harnic condamnat de după gratii este George Copos, fostul patron al Rapidului. Cel alintat odinioară ”Berlusconi din Giulești” a lucrat la atelierul de tâmplărie din pușcărie atât de mult, între mai 2014 și ianuarie 2015, încât conducerea Penitenciarului de la Rahova i-a scăzut aproape trei luni din pedeapsa minimă pe care trebuia s-o execute. Bașca, după ce transpira în praful de la atelier, Copos mai avea timp și să scrie cărți sau la revista penitenciarului.

La Rahova, Copos a rămas singur, ”partenerii” săi de suferință, Gică Popescu și Mihai Stoica, fiind transferați la Jilava, după ce au primit alt statut. Au regim semideschis. ”Prietenii vor putea veni mai ușor la mine. Voi lucra la câmp!”, le-ar fi spus Popescu amicilor pe care îi are în fotbal. La Rahova, ”Baciul” se împrietenise cu atelierul de tâmplărie și stătea mult la sala de forță a închisorii.

Înghesuială la grădină

Fostul fotbalist Gică Popescu (condamnat trei ani și o lună în „Dosarul Transferurilor”) avea la dispoziție două meserii între care poate alege pentru a scăpa de o parte din condamnare.

VIP-urile din închisoarea din Ilfov se înghesuie să lucreze ca grădinari-legumitori la solariile din interiorul pușcăriei. Penitenciarul Jilava a deschis de câţiva ani șase solarii în care cultivă toate legumele necesare în cantină. ”O statistică internă arată că 70% din hrana deținuților este produsă chiar de ei”, scriu inspectorii APADOR-CH.

Blatul făcut de Gigi Becali

Închis în Dosarul Valiza, dar și în cel al sechestrării de persoane și al schimbului de terenuri cu Armata, Gigi Becali a făcut un aranjament din închisoare cu nașul său, Gheorghe Hagi. Fostul fotbalist a cerut forță de muncă de la Penitenciarului Poarta Albă, acolo unde se află Gigi, pentru clubul său, Viitorul Constanța. Deși trebuia să fie grădinar și magazioner la stadion, Becali, mare fan al serialului ”Suleyman Magnificul”, este ținut la birou și urmărește toate telenovele posibile.

Milionarul ajuns mecanic auto

De departe cel mai cunoscut deținut de la Penitenciarul Slobozia, județul Ialomița, este fostul impresar de fotbal Ioan Becali (condamnat la opt ani în „Dosarul Transferurilor”). Acesta a primit dreptul la muncă în cadrul închisorii.

Majoritatea activităților din penitenciar sunt fără plată: la blocul alimentar, la atelierul auto, la ferma zootehnică, la confecţionat mături, la sera de flori etc. Becali și-a dorit să fie la atelierul auto.

În ultimii ani, rezidenții de la Slobozia erau scoși la lucru și pe culturi de tutun, spre fericirea deținuților fumători.

Mihai Stoica (condamnat la 3,6 ani în „Dosarul Transferurilor”) poate deprinde și el secretele slujbelor de: tâmplar, dulgher, parchetar, finisor în construcții, lucrător construcții, zugrav, frizer, croitor, brutar, patiser, zidar, măcelar, tipgraf, vulcanizator etc.

Cât despre banii care le revin deținuților muncitori, care au voie să presteze 50 de ore de muncă pe săptămână, aceștia sunt plătiți în general cu salariul minim pe economie.

”Ca urmare a muncii prestate, persoanele condamnate sunt remunerate cu o cotă de 40% din veniturile realizate, iar persoanele internate cu o cotă de 50%”, au explicat reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Rezidenții VIP, și nu numai, din penitenciare pot participa și la cursuri de profesionalizare pentru diverse meserii în perioada condamnării.

Condamnările din ”Dosarul Transferurilor”

George Copos – 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare

MM Stoica – 3 ani şi 6 luni cu executare, pentru înşelăciune

Cristi Borcea – 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare

Ioan Becali – 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare

Victor Becali – 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare

Jean Pădureanu – 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare

Gică Popescu – 3 ani, o lună şi 10 zile de închisoare cu executare

Gigi Neţoiu – 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare

Citeşte şi

Odeta, super șefa care îi ia la puricat pe românii ce joacă on-line la casele de pariuri neautorizate! ”O să-i alergăm și îi vom găsi!”. Angajata statului îi bagă în sperieți și pe marii operatori fără licență

O nouă lege care reglementează activitatea pariurilor on-line este pe cale să bulverseze viața a …

echo <<< AUTOGJS AUTOGJS; ?>