Barcelona, în criză din vina „secundului” Roura? Liga I – plină de antrenori secunzi!

0
8
Valentin Sinescu era „secundul” clasic. A trecut la timonă și a dus-o pe Astra până pe locul 2 în Liga I

Suferința Barcelonei a provocat reacții diverse și critici aprinse. O singură temă a rămas comună: antrenorul Jordi Roura. Principalul vinovat pentru declinul catalanilor a fost scos „secundul” pus să-i țină locul bolnavului Tito Vilanova – ajuns „principal” după ce, la rândul lui, a fost aghiotantul lui Pep Guardiola. Nu au fost luate în calcul alte posibile cauze ale căderii catalane (oboseală, pierderea temporară a motivației), ci se brodează doar pe lipsa de pricepere și de charismă a lui Roura.

Din România a venit și o jignire marca Mihai Stoica. „Jordi Roura are față bovină!” a afirmat, la televizor, analistul de la Digi Sport. Roura este socotit incapabil să impună respect în vestiarul plin de vedete al Barcei. „Un secund rămâne un secund pe viață. Nu se va putea impune niciodată în vestiar”, mai crede cu tărie oficialul stelist.

Liga I este plină, în acest moment, de „secunzi”, o „modă” la care au apelat jumătate din cluburi. Măcinate de criză, grupările din prima divizie de la noi n-au mai aruncat bani pe tehnicieni titrați, preferând soluțiile ieftine, luate de obicei din curtea proprie. În plus, aceștia sunt mai ușor de manevrat (spre exemplu, la Viitorul Constanța, patronul Gică Hagi este cel ce bagă echipa în ședințe, după eșecuri).

„Secunzii” care conduc în Liga I
Valentin Sinescu – Astra
Cornel Țălnar – Dinamo
Adrian Szabo – FC Brașov
Marian Rada –  Rapid
Ion Balaur – Oțelul
Cătălin Anghel – Viitorul Constanța
Ionel Ganea – „U” Cluj
Ionel Gane – CS Turnu Severin

Teoria „secunzilor” incapabili să facă saltul spre poziția conducătoare poate fi ușor combătută. La noi, Mihai Stoichiță și Țiți Dumitriu au fost „rezerve”, dar când au devenit „titulari”, au reușit să câștige titlul cu Steaua. Marele exemplu rămâne cel al portughezului Jose Mourinho, cel care îi făcea rapoarte de joc lui Bobby Robson și lui Louis Van Gaal la Barcelona, iar acum este principala figură a tehnicienilor în lume.

Numele mari de antrenori au dispărut din Liga I. Mircea Lucescu, Răzvan Lucescu, Cosmin Olăroiu, Mircea Rednic, Loți Boloni sunt în străinătate, iar Ioan Andone stă pe margine.

În circuit sunt doar antrenori, teoretic cu experienta, dar care n-au câștigat nimic, gen Gigi Mulțescu (Gaz Metan), Nae Manea (Gloria Bistrița), Paulo Sergio (CFR Cluj), Viorel Hizo (FC Vaslui), sau tineri precum Laurențiu Reghecampf  (Steaua), Liviu Ciobotariu (CSMS Iași), Cosmin Contra (Petrolul), Ilie Stan (Concordia) și Costel Enache (Ceahlăul), toti variante ieftine pentru patronate! Ar mai fi și nume apreciate, precum Cristi Pustai (Pandurii) ori Petre Grigoraș (Oțelul, echipă pe a cărei bancă încă nu a stat).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

*