Acasa / stiri sport online / Satiri Fotbal / liga 1 meciuri / A murit Nicolae Rainea, cel mai mare arbitru român!

A murit Nicolae Rainea, cel mai mare arbitru român!

Doliu in fotbalul romanesc! A murit Nicolae Ranea, 81 de ani, cel mai mare arbitru român din istorie. S-a stins din viață la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Apostol Andrei”, din Galaţi. ”Nea Nicu” fusese internat de pe data de 28 martie.
 Acesta a suferit o gripă banală care s-a transformat într-o viroză puternică pentru că nu fusese tratată. A fost internat în spital, iar acolo a făcut un edem pulmonar. În această dimineaţă a făcut stop cardiorespirator şi a murit la spitalul din Galaţi unde fusese internat.
”Nea Nicu Rainea avea mari probleme cu circulația și cu picioarele. A încetat din viață astăzi dimineață, la 5.00”, spun surse apropiate familiei. ”Familia urmează să ridice corpul neînsuflețit. Am avut mari probleme să dăm de soție, pentru a o anunța nenorocirea”, au adăugat rudele.

Cel mai titrat arbitru român a condus 400 de meciuri în prima ligă si a arbitrat 115 meciuri internaționale. “Fluieraşul” a oficiat la trei turnee de Campionat Mondial (1974, 1978 şi 1982), finala Campionatului European din 1980 (RFG – Belgia 2-1, Roma), finala Cupei Campionilor Europeni din 1983 (Juventus – Hamburg 0-1, Atena), finala Cupei UEFA din 1978 şi la Supercupa Europei din 1978.

Două degete amputate la piciorul drept

Nicolae Rainea avea probleme de sănătate. În primăvara anului 2013, Rainea suferise un accident care i-a provocat o mică infirmitate: a scăpat un cuţit şi s-a tăiat la două degete de la piciorul drept. Nu s-a tratat cum trebuie, motiv pentru care a fost internat la Spitalul Universitar din Bucureşti, unde cele două degete, care s-au şi cangrenat între timp, i-au fost amputate.

Rainea, recunoscut drept cel mai mare arbitru român, era însă implicat activ în viața arbitrajului românesc prin comentariile pe care le făcea pe marginea partidelor din Liga I.

 CV

Născut pe 19 noiembrie 1933, la Brăila, Nicolae Rainea și-a început cariera ca fotbalist, evoluând pentru Laminorul Brăila, Metalul Piatra Neamț și Constructorul Bârlad.

nea-nicu

În 1959 a devenit arbitru, iar după trei ani promova în lotul divizionar. A debutat în Liga 1 în 1965, iar după două sezoane primea ecusonul FIFA.

După ce s-a retras din arbitraj, din 1984, a fost observator și, apoi, președinte al Asociației Județene de Fotbal Galați, de unde a primit funcția de președinte onorific. De asemenea, Nicolae Rainea a fost și președinte onorific al Comisiei Centrale a Arbitrilor.

S-a retras din arbitraj în anul 1983, însă a rămas pînă nu cu mult timp în urmă membru al Comisiei Centrale a Arbitrilor şi observator federal. A fost cetăţean de onoare al oraşului Galaţi, a bifat patru mandate în Consiliul Local, iar din decembrie 2011 stadionul Dunărea a fost redenumit “Nicolae Rainea”.

“Medicii au făcut tot ce le-a stat în putinţă, însă nu s-a mai putut face nimic. Am vorbit acum 5-6 zile cu el, era în vână, făcea glume, şi chiar îmi spunea că ceea ce trăieşti peste 80 de ani este un bonus de la Dumnezeu”

Adrian Porumboiu, fost arbitru FIFA

“Zâmbesc atunci când mă gândesc la Rainea. Era unul dintre oamenii plini de bucurie. Orice întâlnire cu el se termina cu bancuri, cu amintiri multe de la meciurile pe care le-a arbitrat. Era o bucurie să stai de vorbă cu el”

Aron Huzu, fost arbitru FIFA

“Federația Română de Fotbal și Comisia Centrală a Arbitrilor își exprimă condoleanțele și regretă dispariția lui Nicolae Rainea”

din comunicatul FRF

Citeşte şi

Ponturi fotbal St Mirren-Dumbarton-Divizia 1 Scotia 27.03.2018

Una dintre cele mai dezechilibrate partide programate marțea aceasta în campionatul scoțian este cea dintre …

echo <<< AUTOGJS AUTOGJS; ?>