Acasa / stiri sport online / Sporturi / Altele / A murit Elisabeta Polihroniade

A murit Elisabeta Polihroniade

A murit Elisabeta Polihroniade
A murit Elisabeta Polihroniade


Cea mai importantă şahistă din România, Elisabeta Polihroniade, a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 80 de ani, în urma unei lungi suferințe.

După o lungă suferinţă, astăzi, 23 ianuarie 2016, s-a stins din viaţă Elisabeta Polihroniade. Născută în Bucureşti la data de 24 aprilie 1935, Marea Maestră Elisabeta Polihroniade a fost, fără doar şi poate, personalitatea cea mai cunoscută a şahului românesc. 7 titluri de campioană naţională, 9 medalii la Olimpiade (atât individuale cât şi cu echipa), primul arbitru internaţional al României sunt doar câteva dintre performanţele ei profesionale. Pe lângă acestea se adaugă şi activităţile de promovare şi popularizare a şahului, dintre care menţionăm: emisiunea binecunoscută de şah de pe TVR, Revista Română de Şah – Gambit, Campionatul Naţional şcolar de şah şi cele 9 ediţii ale Turneului Regilor. Trupul neînsufleţit va fi depus luni, la biserica Domniţa Bălaşa. Înmormântarea va avea loc marţi, la Cernica“, a anunţat site-ul Federațiiei Române de Șah.

Elisabeta Polihroniade a fost campioană națională a României de șapte ori, în anii 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 și 1977. A fost recompensată cu Ordinul Meritul Sportiv (1967) și Medalia Națională Serviciul Credincios (2000). Maestră internațională a șahului, aceasta a fost şi autoarea unor cărţi despre sportul minţii, “Primii pași în șah”, “Olimpiadele în alb și negru”, “64 premii de frumusețe în șah” şi “Șahul pentru toți”.

Este greu de vorbit în numai câteva cuvinte despre o personalitate ca doamna Polihroniade. Extrem de populară și admirată de masele largi, nu numai din sfera șahului, dar mult mai controversată în cercurile mai strâmte șahiste, dânsa rămâne în orice caz o figură marcantă în șahul românesc al ultimelor decenii. Dintre bune și rele găsesc de cuviință să rețin emisiunile săptămânale la TVR 1 pe care le urmăream cu plăcere în perioada comunistă și organizarea ani de-a rândul a Turneului Regilor, la a cărui ultimă ediție am avut plăcerea să particip“, a spus marele maestru internațional Mihail Marin.

Trupul neînsuflețit va fi depus luni, la biserica Domnița Bălașa, din București. Înmormântarea va avea loc marți, la Cernica.

Citeşte şi

Inca o medalie de aur la Jocurile Olimpice Europene

Inca o medalie de aur la Jocurile Olimpice Europene

In antepenultima zi in care mai avem reprezentanti la Jocurile Olimpice Europene ne puneam foarte …

echo <<< AUTOGJS AUTOGJS; ?>